Στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο

Ασφαλτόπανα για την στεγανοποίηση της ταράτσας

      Ο λόγος που επιλέγεται η στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο είναι ότι συνδυάζουν την οικονομία με την επάρκεια και την αξιοπιστία. Διατίθενται και εφαρμόζονται σε λογικές τιμές και η στεγανοποίηση που παρέχουν είναι αξιόπιστη και διατηρεί τη λειτουργικότητά της για πολλά χρόνια (συνήθως 10-20 χρόνια).

Τί είναι όμως τα ασφαλτόπανα;

     Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους συνήθως 3-5 χιλιοστών που τα βρίσκουμε στο εμπόριο σε μορφή ρόλων συνήθως διαστάσεων 8x1m ή 10x1m (ανάλογα με το βάρος τους). Η κύρια μάζα τους αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες όπως το SBS και το APP. Οι ουσίες αυτές είναι που χωρίζουν και τα ασφαλτόπανα σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα ελαστομερή (SBS) και τα πλαστομερή (APP).

     Αυτή η μάζα πλαισιώνει τον κεντρικό πυρήνα του ασφαλτοπάνου που λέγεται οπλισμός και δίνει στο ασφαλτόπανο μηχανικές αντοχές. Χωρίς τον οπλισμό, το ασφαλτόπανο θα τρυπούσε και θα κοβόταν πολύ εύκολα. Ένα ελαστομερές ασφαλτόπανο (SBS) έχει μεγαλύτερες αντοχές στο χρόνο από ένα αντίσοιχου βάρους πλαστομερές ασφαλτόπανο (APP)​

Ο ρόλος του βάρους και της ασφαλτικής μάζας στην αξιοπιστία του ασφαλτόπανου

     Ένα ασφαλτόπανο για να το εμπιστευθούμε ως υλικό θα πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ πάχος/βάρος. Έτσι, ένα ασφαλτόπανο με ψηφίδα δεν θα πρέπει να ζυγίζει κάτω από 4,5 Kg/τ.μ. ή καλύτερα κάτω από 5Kg/τ.μ. Αν σκεφθείτε ότι η ψηφίδα ζυγίζει περίπου 1Kg/τ.μ., τότε απομένουν 3,5-4Kg/τ.μ. ασφαλτικής μάζας, το πάχος της οποίας ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεσή της. Φυσικά το βάρος δεν είναι και ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο στην αξιοπιστία του ασφαλτόπανου. Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα της ασφάλτινης μάζας, δηλαδή πόσο ελαστική είναι και κατά πόσο αντέχει στις πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες.​

Σειρά εργασιών για την επίτευξη μίας αξιόπιστης στεγανοποίησης με ασφαλτόπανο

     Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η ποιότητα των ασφαλτόπανων, δεν αποτελεί την μία και μοναδική απόδειξη αξιοπιστίας μιας στεγανοποίησης. Ο ουσιαστικότερος παράγοντας για την επίτευξη μιας αξιόπιστης στεγανοποίησης με ασφαλτόπανο, είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης επιφάνειας, ο εντοπισμός των κρίσιμων κατασκευαστικών της λεπτομερειών και ο σχεδιασμός επίλυσης του ζητήματος της συνεργατικότητας των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

     Μια στεγανοποίηση προδιαγραφών δηλαδη κατασκευαστικά αξιόπιστη και με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος κατά το στάδιο κατασκευής της, αλλά προσφέρει το πλεονέκτημα της εγγυημένα διασφαλισμένης στεγανοποίησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την πολύ σοβαρή εξοικονόμηση πόρων απέναντι στην διαρκή οικονομικη αιμορραγία, που σίγουρα θα προκύψει λόγω της συνεχούς ενασχόληση σας με μία αναξιόπιστη στεγανοποίηση.

    πλύσιμ     Από την επιφάνεια που πρόκειται να στεγανοποιηθεί, αφαιρούνται όλα τα σαθρά και αποξηλωμένα υλικά (εάν υπάρχου) και ακολουθεί ο απόλυτος καθαρισμός της επιφάνειας που πρόκειται να στεγανοποιηθεί, ώστε η επιφάνεια να απελευθερωθεί πλήρως από σκόνες και χώματα για να εφαρμοστούν τα υλικά σε καθαρό υπόστρωμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση διάφορων μηχανικών μέσων όπως, πλυστικό μηχάνημα με σύστημα υδροβολής, κομπρεσέρ, ηλεκτρικό τριβείο κ.α.

χάντρωμα

     Η στεγανοποίηση της οροφής δώματος (ταράτσας) είναι αναγκαίο να ανυψωθεί κατά 15-20cm πάνω στα στηθαία και στους τοίχους (είτε περιμετρικούς είτε του κλιμακοστασίου ή αποθηκών κλπ). Για το λόγο αυτό αφαιρούμε τμήμα του σοβατισμένου τοίχου ή στοιθαίου στη βάση τους με σκοπό τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης από σοβά, ώστε η στεγανοποίηση να εκκινεί από το σταθερότερο και ασφαλέστερο σημείο των τοίχων που είναι τα τούβλα.

     Αυτό το βήμα είναι αναγκαίο επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε η άκρη της στεγανοποίησης που καταλήγει στους περιμετρικούς τοίχους και στηθαία να είναι κολλημένη στους σοβάδες που συνήθως μένουν άβαφοι και ασυντήρητοι με αποτέλεσμα να καθίστανται ασταθείς και να αποκολλούνται με αποτέλεσμα να παρασύρουν και τη στεγανοποίηση μαζί τους.

     Επιπλέον με το ξανασοβάτισμα του χάντρώματος που πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στεγανοποίησης δεν χρειάζεται να στηρίξουμε τις άκρες ασφαλτοπάνων με μηχανικά μέσα που συνήθως γίνεται με το τρύπημα των ασφαλτοπάνων στην άκρη τους και την προσθήκη ελάσματος που σκοπό έχει την αποφυγή αποκόλλησης της άκρης του. Επίσης οι άκρες των ασφαλτοπάνων, που είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία της στεγανοποίησης, προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία και γενικά όλα τα καιρικά φαινόμενα που τις φθείρουν.

Εξομάλυνση

     Οι αναγκαίες εξομαλύνσεις της στεγανωτικής επιφάνειας επιτυγχάνονται με ταχύπηκτα στεγανωτικά τσιμέντα

Μικρολούκι

     Στα σημεία που η επιφάνεια που πρόκειται να στεγανοποιηθεί συναντιέται με κάθετα δομικά στοιχεία, όπως τους περιμετρικούς τοίχους, τους τοίχους του δώματος κλιμακοστασίου κ.α. εκεί έχουμε τη δημιουργία μιας δομικής ορθής γωνίας. Αυτή λοιπόν η ορθή γωνία είναι από τα πιο ευάλωτα κατασκευαστικά σημεία της στεγανοποίησης και για το λόγο αυτό κατασκευάζουμε με λάσπωμα ένα μικρό λούκι που σκοπό έχει να μετατρέψει την γωνία ανύψωσης των ασφαλτομεμβρανών από ορθή σε αμβλεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση της μεμβράνης από την οριζόντια θέση στην κάθετη, χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί.

επάλειψη ασφαλτόοκολλαςΑκολουθεί η επάλειψη όλης της επιφάνειας με υγρή βενζινοδιάλυτη ασφαλτόκολλα.

Προσοχή! δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση ασφαλτικό γαλάκτωμα δηλαδή νερόπισσα.

Επικόλληση ασφαλτόπανων     Η στεγανοποίηση της επιφάνειας πραγματοποιείται με την επικόλληση εν θερμώ μονής ή διπλής ασφαλτομεμβράνης ελαστομερούς ασφάλτινης μάζας με βάρος τουλάχιστον 5kg/τ.μ. 

Προσοχή! Η επικόλληση των ασφαλτόπανων πρέπει να είναι ολική και όχι σημειακή στην ένωση τους

Σφράγιση

Η δημιουργία της ασφαλτολεκάνης ολοκληρώνεται σφραγίζοντας με ειδικές στεγανωτικούς στόκους, όσα σημεία διακόπτουν τη συνέχεια των ασφαλτομεμβρανών π.χ.μεταλλικές αναμονές, οι βάσεις κιγκλιδωμάτων και ηλιακών θερμοσιφώνων, αναμονές κλπ.

σοβάντισμα     Μετά την ολοκλήρωση της στεγανοποίησης ξανασοβατίσουμε τα σημεία που έχουμε χαντρώσει με λάσπωμα.

Προαιρετικό


Προτείνεται και η διάστρωση λασπωματος προστασίας – βατότητας επί της επιδερμίδας των ασφαλτομεμβρανών. Πρόκειται για λάσπωμα αποτελούμενο από άμμο μπετού και πολύ τσιμέντο (300 kg/τ.μ.), ώστε να υπάρξει διασφάλιση των ασφαλτομεμβρανών από ενδεχόμενο τραυματισμό τους και κυρίως για να προστατεύονται μακροχρόνια από την υπεριώδη ακτινοβόληση. Το πάχος του λασπώματος προστασίας είναι περίπου 1 – 1.5 cm.

Τα κρίσιμα σημεία μίας σωστής στεγανοποίησης με ασφαλτόπανο

     Τα κρίσιμα σημεία σύγκρισης και τεχνικής αξιολόγησης μιας στεγανωτικής πρότασης, είναι οι κρυφές κατασκευαστικές της λεπτομέρειες, για τις οποίες βέβαια, δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε. Είναι όμως κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν στην ασφάλεια και την μακροημέρευση της κατασκευής. Απαιτούν όμως χρόνο, υπομονή και προσήλωση και αποδεικνύουν την κατασκευαστική αξιοπιστία της πρότασης και του συνεργείου που θα την υλοποιήσει. Τα κρίσιμα αυτά σημεία είναι:​

     Συνήθως όμως, αυτές οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες μιας κατασκευής, δεν αναφέρονται αναλυτικά, επειδή αποτελούν την δεσμευτική και κοστοβόρα παράμετρο της. Και χωρίς αυτές τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, μια εφαρμογή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνωση ή στεγάνωση, δεν θα αποτελεί όμως εφαρμογή προδιαγραφών ή κατασκευή μακράς πνοής. Σας διαβεβαιώνουμε όμως πως παρά πολύ γρήγορα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοπιστία της.​

Ψάχνετε για εργασίες στεγανοποίησης;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε για να κανονίσουμε ραντεβού στο χώρο σας για επίσκεψη αυτοψίας και εξατομικευμένη οικονομοτεχνική προσφορά του προβλήματος σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ